IfA Debattforum & Rådsmöte 22-23 november Stockholm

IfA Debattforum & Rådsmöte 22-23 november Stockholm

Här nedan kommer du att finna all information gällande Intressegruppen för Assistansberättigades Debattforum och rådsmöte i Stockholm.

Vi kommer att sitta live båda dagarna och blogga om det som sker steg för steg och du kommer även att kunna ställa frågor om vad som sker under dagarna.

Program för båda dagarna tryck här

Torsdag 22 november 2018 Rådsmöte

5 heta frågor

Översyn av yrket personlig assistent

Ändringar gällande tillstånd och tillsyn 1 januari 2019

Rättssäkerhet nära döden – Vågar jag bli sjuk och uppsöka sjukhus

Aktuellt från Försäkringskassan

Vad innebär kommunernas basansvar?

Då tackar vi IfA för dagens Rådsmöte och fortsätter imorgon med Debattforum

Fredag 23 november Debattforum

Debattforum startar med inledning av Emma Henriksson, avgående ordförande för Socialutskottet.

Emma kommer att ge sitt perspektiv på assistanskrisen.

Emma tycker att det är extra spännande idag att få vara här som sig själv och inte som en partirepresentant, tycker även att det är intressant att få prata helt fritt utan någon som styr vad man får eller inte får säga.

Emmas politiska resa började när hon fick en radikal förändring i sitt liv – hon blev gravid som 17 åring, idag är hon fortfarande gift med sina barns pappa. Hon blev politiker för att hon upptäckte att det samhället hon tyckte sig vuxit upp i inte stämde. Emma märkte att hon hamnade i föräldraförsäkringen som 17 åring och insåg att hon stod utanför det pga sin unga ålder. Hon vill leva i ett välfärdssamhälle som tar hand om alla medborgare. En manlig politisk minister svarade henne då att dom inte såg anledning att ändra på reglerna då det funkar rätt så bra i alla fall i genomsnitt.

Emma tycker att det är fruktansvärt att höra och se på tv att föräldrar går under då deras barn inte har rätt att få hjälp att andas. Hon går vidare in på att läsa ur budgetpropositionen den kan du läsa här. Emma tycker även att det är hemskt att Sverige drar undan finansiering till dom som behöver det mest – LSS. Emma menar att det är nu 25 år sedan som vi kom på hur vi ska göra för att alla ska få leva men just nu så går det pengar till sånt som ser fint ut men inte till det som är livsavgörande. Vi fortsätter att ha ett samhälle som accepterar att det fortgår. Emma menar att det är tyst i media om att människor idag förlorar sin assistans, det var strax innan valet sedan har det varit tyst. Emma menar att om det hade hänt något i t ex trafiken som påverkar människor här i Stockholm så hade politikerna inte fått en lugn stund innan det hade ordnats till, men kring assistansen är det tyst.

Emma avslutar med att säga att varenda en av oss är lika viktiga i samhället och samhället behöver alla oss, vi som vet hur assistansen funkar att det är ett lotteri idag vilka som får assistans eller vilka som får behålla den vi har ett jätte viktigt ansvar.

Nu startar resten av dagen

2 månader efter valet – Assistansen i det nya läget

Hur fungerar det nu? Nyansökan och /eller omprövning – IfA klargör

Fokus på LSS-utredningen

Detta kommer att bli det sista för idag då den sista talaren har blivit sjuk.